Ihon suojaaminen auringolta

Miksi iho palaa auringossa?
Kun iho altistuu auringon UV-säteille, se alkaa muodostaa melaniinia, joka on ihoa suojaava väripigmentti. Melaniini on siis kehon oma luonnollinen suoja aurinkoa vastaan, ja iho kestää jonkin verran aurinkoa luonnollisen suojautumisen ansiosta. Mitä pidempään auringossa ollaan ja mitä voimakkaampaa auringonsäteily on, sitä suurempi ihon palamisriski on.

Mistä tiedän, milloin iho pitää suojata?
Punoitus ja polttava tunne ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että iho ei kestä enempää aurinkoa. Muita oireita ovat aurinkoihottuma ja rakkulat. Usein oireet ilmaantuvat vasta tunteja auringossa oleskelun jälkeen, joten ajattele ennakoivasti, niin vältät vammat.

Miten suojaan ihoni?
Levitä aurinkosuojavoidetta reilusti koko vartalolle aina ennen aurinkoon menemistä riippumatta siitä, otatko aurinkoa vai oleskeletko muuten vain ulkona. Muista myös hankalat kohdat, kuten korvat ja jalkaterät. Lisää aurinkosuojavoidetta joka toinen tai kolmas tunti ja aina uimisen jälkeen.

Kun aurinko on polttavimmillaan, suojaudu peittävillä vaatteilla tai siirry varjoon, kunnes pahin porotus hellittää. Miksipä et ottaisi mallia etelän maista ja pitäisi siestaa keskipäivällä?

Tarvitsenko aurinkosuojaa myös pilvisellä säällä?
Iho voi palaa myös silloin, kun aurinko on pilvien peitossa. UV-säteily voi tunkeutua pilvien läpi, joten ole varovainen myös puolipilvisellä säällä.

Mitä SPF tarkoittaa?
SPF tarkoittaa aurinkosuojakerrointa, joka kertoo, kuinka kauan auringossa voi olla verrattuna siihen, että aurinkosuojakerrointa ei ole käytössä. Jos esimerkiksi käytät protecting day lotion SPF 20 -voidetta, se tarkoittaa, että iholle päätyy kahdeskymmenesosa UV-säteilystä. Voit siis olla auringossa 20 kertaa pidempään kuin ilman aurinkosuojakerrointa.

Mitä tarkoittaa, jos tuote on vedenkestävä?
Eurooppalainen standardi määrittelee vedenkestävyyden niin, että alkuperäisestä suojasta pitää olla jäljellä 50 %, kun käyttäjä on uinut kaksi kertaa 20 minuutin aikana (tai neljä kertaa 20 minuutin aikana, jos tuote on ”erittäin vedenkestävä”). Tämä ei siis tarkoita, että alkuperäinen suoja säilyisi uimisen jälkeen, joten muista aina lisätä aurinkosuojavoidetta pulahtamisen jälkeen.

Tarvitsevatko lapset voimakkaampaa aurinkosuojaa kuin aikuiset?
Lasten iho on aikuisten ihoa herkempi. Iho alkaa vahvistua ja sietää auringon säteitä paremmin vasta teini-iässä. Lapsilla pitää siis käyttää korkeampaa aurinkosuojakerrointa (SPF). Pikkulapset on hyvä suojata aurinkovarjolla ja hieman isommat ja liikkuvat taaperot aurinkohatulla ja pitkähihaisella paidalla.